Homepage / Blog / Geen BTW op examens en toetsen. Wat zet je op de factuur?

Geen BTW op examens en toetsen. Wat zet je op de factuur?

Er bestaat nog altijd onduidelijkheid over de omzetbelasting op de examens bij het CBR. We spraken met Herman Opmeer van de Belastingdienst om rijschoolhouders duidelijkheid te geven over wat er wel en niet op een factuur moet staan wanneer om btw gaat.

“Rijschoolhouders kunnen de kosten van het CBR zonder btw doorberekenen aan hun leerlingen”, legt Herman Opmeer van de Belastingdienst uit. “Maar dit mag álleen als de kosten van het CBR één-op-één en zonder winstopslag worden doorberekend. Ook moeten de kosten apart op de factuur worden vermeld”, aldus Opmeer.

In de praktijk betekent dat: wanneer een rijschool €260 voor een praktijkexamen rekent, dit op twee regels op de factuur moet worden vermeld. Op één regel staat dan een bedrag van €122,50 tegen 0 procent btw en op één regel staat €137,50 tegen 21 procent btw.

Voorbeeld van een factuur
Om de verschillende kosten te illustreren zie je hieronder een voorbeeld van een factuur . De vormgeving van de factuur (zoals bijvoorbeeld de uitsplitsing van het totaalbedrag onder- of bovenaan de factuur) mag een rijschool zelf bepalen.
Eén oogopslag
“Het is essentieel dat met één oogopslag uit de factuur valt op te maken wat de apart doorberekende CBR-kosten zijn en wat de andere kosten van de rijschoolhouder zijn, waar dus wél btw over wordt gerekend”, legt Opmeer uit. 

Sommige leerlingen vragen zich misschien af waarom er twee keer een praktijkexamen op de factuur staat. In de meeste gevallen begrijpen leerlingen wel dat er ook betaald moet worden voor bijvoorbeeld de tijd van de instructeur en de huur van de auto tijdens het examen. 

Toch kiezen rijscholen er heel soms voor om het bedrag van een praktijkexamen op één regel in de factuur te zetten. Dit is niet tegen de regels, maar dan moet over dat gehele bedrag 21 procent btw afgedragen worden. En daarmee snij je jezelf dus eigenlijk in de vingers. Overigens is het goed om niet te vergeten dat je als rijschoolhouder de leerling (particulier) niet per se een factuur hoeft te geven, iets wat bij een zakelijke klant wel verplicht is. In beide gevallen ben je wel verplicht om een factuur te maken voor je eigen boekhouding.

Tijd besparen
Zou jij graag minder tijd kwijt willen zijn aan je administratie? Dan kan PlanGo je zeker helpen. Door te automatiseren nemen we je veel werk uit handen. Neem gerust contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden via 024-7009708 of [email protected]. Je mag hier ook - gratis en vrijblijvend - een proefaccount aanmaken, dan kun je onze rijschoolsoftware direct ervaren.

Financieel
Factureren: het kan makkelijker
Of je nou een grote of kleine rijschool hebt, aan facturen ontkom je niet. Om een gezond bedrijf te runnen is het belangrijk dat je administratie in orde is. Dit is dan ook niet voor niks één van de onderdelen in PlanGo waar we de meeste...
Lees verder
Communicatie
Een vindbare rijschool in Google? Zo doe je dat
Wanneer potentiële klanten jouw rijschool opzoeken via Google, wil je ervan verzekerd zijn dat ze de juiste informatie van je bedrijf vinden. Lestijden, locatie en telefoonnummer moeten daarbij in ieder geval kloppen. Hoe zorg je ervoor...
Lees verder
LeerlingApp
LeerlingApp: nu kunnen leerlingen zelf rijlessen plannen
Leerlingen zelf rijlessen laten plannen vanuit de LeerlingApp is nu nog makkelijker geworden. Toen we een tijdje geleden een enquête hielden onder onze rijschoolhouders vroegen we hen welke nieuwe dingen ze nog graag in de software...
Lees verder
“Op de leskaart geef ik gedetailleerde feedback op de les, en soms ook wat huiswerk. De leerlingen zien dit overzichtelijk in hun LeerlingApp. Ik hou van een transparante werkwijze; daarom vind ik het ook erg fijn dat ouders mee kunnen kijken in de leskaart als ze dat willen.”
Lieke de Ridder, Rijschool Lieke (Waalwijk)
Lieke de Ridder, Rijschool Lieke (Waalwijk)