Homepage / Blog / Leerlingen kunnen facturen handig met iDeal betalen

Leerlingen kunnen facturen handig met iDeal betalen

Als een leerling rijexamen doet, heb je natuurlijk het liefst dat deze nog vóór het afrijden wordt betaald. Maar wat nu als een leerling al betaald zegt te hebben, maar de transactie nog ergens in de lucht hangt? Met iDeal weet je op ieder moment of de betaling is gedaan.

“Bij Mollie weet je direct zeker dat de betaling is gelukt en dat het naar de rijschool onderweg is”, vertelt Tomas Damen van betaalservice Mollie. Het doel: betalingen van facturen versnellen, en zo de cashflow binnen je rijschool te verbeteren. En dat werkt, legt Bram Jetten van PlanGo Rijschoolsoftware uit. “Bij alle rijscholen die een iDealkoppeling zijn gaan gebruiken, zien we de gemiddelde betalingstermijn teruglopen. Bij de ene rijschool is dat maar een aantal dagen, bij een andere rijschool is dat zelfs een hele week.”

Hoe werkt het?

Het laten betalen met iDeal is overzichtelijk. “De betaler, meestal de leerling of een ouder, klikt op het linkje dat hij van de rijschool ontvangt. Dat linkje verwijst naar hun eigen internetbankieromgeving, en vanuit daar loggen ze in met de toegangscode die ze van hun eigen bank hebben ontvangen.” Simpel en veilig, aldus Jetten. “Het is eigenlijk hetzelfde als afrekenen in een webshop, ook daar is de laatste stap het afrekenen via iDeal. Dit werkt precies hetzelfde.”

Lastig? Volgens Damen van Mollie niet. “Ik denk dat je juist als digibeet goed af bent met Mollie, omdat het kinderlijk eenvoudig is ingericht. Het aanmelden is voor de rijschool eigenlijk niet meer dan het volgen van een aantal stappen, die heel duidelijk worden aangegeven. Neem een aantal gegevens over in je PlanGo account en daarna wordt de betaling automatisch verwerkt.”

Kosten?

 Wat kost het eigenlijk om als rijschoolhouder met Mollie te werken? Damen: “Mollie iDeal kost 29 cent per transactie. Het maakt dan niet uit hoe vaak je het geld uit laat betalen naar je rekening. Iedereen kan dat zelf instellen en kiezen of het dagelijks, wekelijks of maandelijks uitgekeerd moet worden. Wanneer je een zakelijke rekening hebt kan dat ook nog schelen in de transactiekosten van je bank.”

De voordelen

Voor zowel jezelf als degene die de rekening betaalt, heeft de betalingskoppeling met iDeal voordelen. “De leerling – of zijn ouder, als die de rekening betaalt – is in staat om veel eenvoudiger en sneller de betaling te doen. Ze hoeven bijvoorbeeld niet in te loggen in hun eigen bankieromgeving en daar de bankrekening en het factuurnummer over te nemen”, aldus Jetten.

Voor jezelf is het ook handig. Je weet zeker dat de betaling de juiste omschrijving heeft, waardoor het terugvinden op het bankafschrift weinig tijd kost. Wanneer je rijschoolsoftware gebruikt wordt de factuur automatisch geregistreerd als betaald zodra de klant de betaling heeft gedaan. Andere betalingen, bijvoorbeeld een bankoverschrijving of pinbetaling, vergen altijd nog een handeling die je moet doen in het pakket om ervoor te zorgen dat het goed geregistreerd staat.

Bovendien, zo pleit Jetten, is het prettig om zeker te weten dat een leerling heeft betaald vóórdat hij bijvoorbeeld een rijexamen doet. “Stel de leerling betaalt via een overschrijving, dan kan het zijn dat het even duurt voordat het op de rekening staat. Op het moment dat de leerling op examen gaat, weet je dan niet zeker of hij al betaald heeft. Met iDeal krijg je meteen een melding dat het geld naar je onderweg is. Een fijne zekerheid.”

Meer weten?

Heb je een PlanGo acccount? Dan kun je hier lezen hoe je de koppeling met iDeal kunt instellen.
Nog geen account? Start met een gratis accounten ervaar de voordelen in de praktijk.

Boekhouding
Handenvol papierwerk? Gebruik software!
Een overzichtelijke administratie is niet alleen van belang als je wat tijd wilt besparen, maar ook om ervoor te zorgen dat je niet onverhoopt een factuur vergeet te sturen. “We weten allemaal dat de marges in de rijschool niet hoog...
Lees verder
Overstappen
Gratis software voor de startende rijschool
Zodra je de opleiding tot rijinstructeur hebt afgerond en met je eigen rijschool begint komt er veel op je af. Voor de dagelijkse planning en administratie kan PlanGo je veel uit handen nemen. En wanneer je met je rijschool begint kun je...
Lees verder
LeerlingApp
LeerlingApp: nu kunnen leerlingen zelf rijlessen plannen
Leerlingen zelf rijlessen laten plannen vanuit de LeerlingApp is nu nog makkelijker geworden. Toen we een tijdje geleden een enquête hielden onder onze rijschoolhouders vroegen we hen welke nieuwe dingen ze nog graag in de software...
Lees verder
“We halen geen leerlingen met elkaar op en daarom is het fijn dat we PlanGo hebben. De software helpt ons om de planning strak te houden.”
Rianne Folkers, Folkers Rijopleidingen (Onstwedde)
Rianne Folkers, Folkers Rijopleidingen (Onstwedde)