Leerlingen vragen om een app, reden om voor software te kiezen?

Het gebruik van software door rijscholen in Nederland groeit. Steeds meer rijscholen kiezen voor branchespecifieke software, anderen kiezen voor een digitale agenda en een facturatiesysteem. Toch blijkt de eerste optie voor rijscholen het meest effectief, vooral omdat alle processen rondom het verzorgen van de rijopleiding in één systeem zijn ondergebracht.


Het is niet iets waar je als rijschool tegenwoordig op achter kunt blijven: digitalisering. Misschien niet eens omdat je meer grip wilt krijgen op je rijschool, maar simpelweg omdat leerlingen dit van je vragen. Bij de keuze voor een rijschool speelt het wel of niet hebben van een app voor lesafspraken en vorderingen een steeds grotere rol. En dat is niet vreemd als je kijkt naar het dagelijkse gebruik van de smartphone in die leeftijdscategorie. Voor leerlingen heeft de smartphone een hele andere waarde dan voor een rijinstucteur, en als je dát beseft is het misschien helemaal niet vreemd om met software voor je rijschool te beginnen.

In je smartphone en computer zit standaard een digitale agenda die je hiervoor prima zou kunnen gebruiken, en dat doen ook veel rijscholen, maar omdat het niet gekoppeld is aan je leerlingenadministratie vervangt dit eigenlijk alleen je papieren agenda. Om te zien welke rijlessen een leerling heeft gereden moet je nog steeds de, nu digitale, agenda doorzoeken. En dat is precies het moment waarop software speciaal gemaakt voor rijscholen je gaat helpen. Want doordat alle rijlessen direct aan een leerling zijn gekoppeld heb je altijd een actueel overzicht. Maar ook de leerling kan deze rijlessen raadplegen in de LeerlingApp. Vooral dat geeft veel transparantie. Ook staat de rijles direct in de dagstaat van de instructeur en zal op het niveau van de leerling worden bijgehouden of de rijles nog in het lespakket valt, of dat een nieuwe factuur benodigd is.

“Juist de integratie van deze processen zorgt voor veel rust in de rijschool.” zegt Tom Tijssen, directeur van PlanGo rijschoolsoftware. “Je weet altijd zeker dat alles wat je hebt ingepland met een leerling ook goed op de factuur terecht zal komen. Sterker nog: met handige signalen geeft PlanGo aan wanneer je een nieuwe factuur moet sturen, de betaling van een leerling uitblijft of een volgende termijnfactuur kan worden verzonden.”

Kostenbesparing boekhouder

 Maar de software voor rijscholen gaat verder. Zo zijn er koppelingen met boekhoudpakketten zodat alle facturen digitaal naar je accountant of boekhouder kunnen. Of je importeert ze zelf in je boekhoudpakket. In ieder geval levert je dat een flinke kostenbesparing op. Verder zijn er een aantal softwareleveranciers die ook een app voor instructeurs aanbieden, waarmee de instructeur onderweg zijn planning kan bijwerken en de 
 digitale leskaart kan invullen. 

Inschrijfformulier nieuwe leerlingen

 PlanGo heeft onlangs een digitaal inschrijfformulier aan de software toegevoegd. Dit inschrijfformulier kun je koppelen aan de website van de rijschool. Wanneer een leerling zich inschrijft komen zijn of haar gegevens automatisch in de software terecht en kun je direct afspraken inplannen en toegang tot de LeerlingApp verstrekken. Tom Tijssen: “We merkten dat in de praktijk veel rijscholen een inschrijfformulier gebruiken wat ze vervolgens in PlanGo overtypen. Dat kost tijd en daarom zijn we dit met een aantal rijscholen gaan bekijken. Een aantal weken later hebben we dit in de software kunnen opnemen en nu kunnen alle gebruikers hiervan profiteren.”

Starten

Huiverig om te starten? Je bent zeker niet de eerste rijschool die vanaf zijn bestaande agenda en systemen aan de slag wil met rijschoolsoftware. De leveranciers hebben veel ervaring met het overnemen van je gegevens en verzorgen veelal ook (gratis) gebruikerstrainingen. Kies altijd software die je direct begrijpt, prettig overkomt en regelmatig nieuwe functies uitbrengt.


“Op de Nationale Rijschooldag heb ik kennis gemaakt met PlanGo. Hun verhaal was meteen helder en duidelijk. Ik kon een proefaccount aanmaken en daar ben ik meteen mee aan de slag gegaan.”
Maria Zochowski, Rijschool Via Maria (Eindhoven)
Maria Zochowski, Rijschool Via Maria (Eindhoven)