Homepage / Blog / Vooruitgefactureerde omzet

Vooruitgefactureerde omzet

We weten dat de boekhouding niet het leukste stukje is van je werk. Maar het is wel een belangrijk stuk! De laatste tijd krijgen we steeds vaker vragen over de vooruitgefactureerde omzet. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van een professional, accountant Wouter Jansen, die jullie meest prangende vragen beantwoordt. 

Wat ís vooruitgefactureerde omzet nou precies?
“Gelijk een goede vraag, want hier is nog wel eens verwarring over. Vooruitgefactureerde omzet, of overlopende omzet, is omzet die al eerder in rekening is gebracht, maar waarvoor de diensten nog deels of helemaal verricht moeten worden. In het geval van rijscholen spreken we dan voornamelijk over rijlessen en examens en toetsen.” 

Waarom is het belangrijk voor een rijschool om te weten wat er aan vooruitgefactureerde omzet in het bedrijf zit?
“Als ondernemer moet je uitgaan van het toerekening en matchingprincipe. Dit betekent dat je de juiste omzet aan de juiste periode moet toewijzen. Dus stel dat je diensten hebt verricht in november, dan moet de omzet ook bij deze periode neergezet worden. Dit is belangrijk voor je eigen inzicht en voor de belastingaangifte, aangezien die ermee samenhangt. Dit geldt voor grote en kleine rijscholen. Een grote rijschool zal natuurlijk een grotere overloop-post hebben dan een kleine rijschool, maar percentueel zal het niet veel verschil maken.”

Wat doet de vooruitgefactureerde omzet met het resultaat van de onderneming?
“Wanneer je bijvoorbeeld pakketten met rijlessen verkoopt, heb je eigenlijk altijd overloop aan tegoeden in een periode. Dit zou kunnen betekenen dat je een hoge verkoop hebt gehad, maar dit moet dan later nog wel geleverd worden. Reken jezelf dus niet te snel rijk, want daarmee snij je jezelf op een later moment in de vingers.”

Je hebt het steeds over periodes. Is dat een maand, kwartaal of jaar?
“Dat kan een rijschool zelf bepalen, in ieder geval per jaar. De vooruitgefactureerde omzet is belangrijk voor je eigen inzicht. Voor de belastingaangifte door het jaar heen is het niet noodzakelijk, maar voor de NOW-regeling bijvoorbeeld weer wel. In zo’n geval kan het nodig zijn om de vooruitgefactureerde omzet per maand of per kwartaal af te grenzen.”
In de Rijschoolsoftware van PlanGo kun je de vooruitgefactureerde omzet exporteren. Dit bestand is een momentopname van de laatste minuut van iedere maand. Correcties die na de laatste dag van de maand zijn doorgevoerd worden niet meer verwerkt in de export. Zorg er daarom voor dat je voor de jaarwisseling alle afspraken goed in de planning hebt staan en dat je facturatie tot en met die periode up-to-date is, anders klopt de export niet.  Je vindt deze export via de Voorkeuren > Financieel > Boekhouding.

De export van de vooruitgefactureerde omzet klopt niet altijd precies, is dit belangrijk?
“Omdat er in PlanGo wordt uitgegaan van een standaardprijs, zal de vooruitgefactureerde omzet bij benadering kloppen. Stel dat je 5 rijlessen factureert en je geeft daar op een aparte regel €20 korting op, dan zie je in de export wel de standaardprijs. Dat is niet ideaal omdat je ook de korting aan de juiste periode van omzet dient toe te wijzen, maar ook als het gaat om een benadering is het goed om de vooruitgefactureerde omzet te bekijken. Mijn advies is om je accountant bij de tussentijdse- of jaarafsluiting te laten kijken of de vooruitgefactureerde omzet dient te worden aangepast wat betreft gegeven kortingen. Het zal per rijschool namelijk verschillen of de kortingen materieel zijn voor het beeld.”

Heb je nog algemene tips zo tegen het einde van het jaar?
“Als de prijzen omhoog gaan, zoals die van het CBR, dan is het soms handig om dit al eerder dan de jaarwisseling door te voeren. Een leerling die nu een pakket met een examen koopt, zal hoogstwaarschijnlijk pas in het volgende jaar een examen inplannen. In dat geval levert het een (klein) verlies op voor de rijschool. Wanneer je in dit jaar al de nieuwe prijzen gaat hanteren dan heb je hier geen issues mee.”

Hulp nodig bij je vooruitgefactureerde omzet?
Wanneer je PlanGo gebruikt wordt de vooruitgefactureerde omzet iedere maand automatisch voor je klaargezet. Wil jij ook tijd besparen? Maak dan gratis en vrijblijvend een proefaccount bij ons aan. Je kunt ons ook altijd even bellen op 024-7009708, dan kijken we samen hoe onze rijschoolsoftware jou het beste kan helpen.

LeerlingApp
Leerlingen vragen om een app, reden om voor software te kiezen?
Het gebruik van de PlanGo LeerlingApp blijft groeien. Tienduizenden leerlingen gebruiken de app dagelijks voor de praktijk én theorie-opleiding die je bij een rijschool volgen. De LeerlingApp biedt je leerlingen veel voordelen en...
Lees verder
LeerlingApp
LeerlingApp: nu kunnen leerlingen zelf rijlessen plannen
Leerlingen zelf rijlessen laten plannen vanuit de LeerlingApp is nu nog makkelijker geworden. Toen we een tijdje geleden een enquête hielden onder onze rijschoolhouders vroegen we hen welke nieuwe dingen ze nog graag in de software...
Lees verder
Leskaart
Hulp bij rijlessen: de leskaart
De opbouw van rijlessen is voor iedere rijschool, en eigenlijk zelfs voor iedere rijinstucteur, anders. Daarom is het handig om een duidelijke leskaart te hebben, die als rode draad door de lessen loopt. Zo loop je niet het risico dat je...
Lees verder
“PlanGo bespaart mij een hoop tijd en energie.”
Murat Özay, Rijschool Empire (Weesp)
Murat Özay, Rijschool Empire (Weesp)