Navigeer naar:
Planning

Leerlingen laten plannen

Aangezien je het waarschijnlijk al druk genoeg hebt, kan het handig zijn om je leerlingen zelf in te laten plannen. Dit kan op twee verschillende manieren: met reserveringsblokken of met de functie vrij inplannen.
Reserveringsblokken
Reserveringsblokken zijn bedoeld voor de leerlingen. Als rijschool kun je reserveringsblokken aanmaken in de planning zodat een leerling zich daar op kan inplannen. Zo houd je zicht op de planning.
Controleer eerst in de instellingen of leerlingen bevoegd zijn om zich in te schrijven op reserveringsblokken. Dat doe je via de Voorkeuren > Planning > Reserveringen. Daar moet reserveringsblokken op Aan staan.

Een reserveringsblok kun je aanmaken op dezelfde manier als een afspraak. Je vinkt in de afspraak het vakje voor dit is een reservering aan. Daarna kies je een gewenste datum en tijd, om welke opleiding het gaat, de instructeur en het voertuig. Let op dat je geen leerling invult en sla de afspraak op. Leerlingen kunnen zich nu inschrijven op dit reserveringsblok, dat je herkent aan de schuine strepen.


Vrij inplannen
Je kunt leerlingen ook vrij laten inplannen in je agenda. PlanGo bekijkt dan automatisch op welke momenten leerlingen wel of niet een les kunnen reserveren, zodat het zo efficiƫnt mogelijk ingepland wordt. Je kunt dit aanzetten via Voorkeuren > Planning > Reserveringen > Zelf afspraken inplannen. Daarvoor is het verder ook belangrijk dat je je werkrooster in PlanGo zet. Dit doe je via Voorkeuren > Instructeurs > Bewerken > Werktijden. Leerlingen krijgen dan de mogelijkheid om in te plannen op uren die nog niet zijn gevuld in jouw werkrooster. Bij Prijzen en Pakketten kies je vervolgens per rijles voor welke lengtes leerlingen een les mogen inplannen.

Verdere instellingen
Bij Voorkeuren > Planning > Reserveringen is het mogelijk om een aantal instellingen te wijzigen. Hieronder lichten we er een aantal toe:

Ophaallocatie
Bij de Ophaallocatie kun je instellen of leerlingen verplicht een ophaallocatie moeten instellen voordat ze een afspraak kunnen inplannen. Daarna kun je instellen of ze het adres zelf vrij in mogen vullen, of dat ze alleen uit standaard opties in kunnen kiezen.
.

Reservering goedkeuren
Wanneer je bij de voorkeuren hebt aangegeven dat een reservering van een leerling eerst goed moet worden gekeurd voordat deze definitief wordt, dan kun je dit doen door op de reservering te klikken in de agenda en vervolgens op goedkeuren. Je kan dit ook snel doen op het dashboard. Als leerlingen een uur hebben geboekt verschijnt de reservering hier rechts in het scherm met een vinkje om de afspraak goed te keuren. In beide gevallen zul je zien dat de reservering donkerder wordt in de planning en definitief geplaatst is.

Instructeur kiezen
Wil je zelf kunnen bepalen bij welke instructeur de leerling definitief zal worden ingepland dan klik je "Alleen voorkeursinstructeur" aan. De leerling ziet dan bij het maken van een afspraak niet de naam van de instructeur en kan hier ook geen keuze in maken. De voorkeursinstructeur stel je in bij het profiel van de leerling.

Minimaal aantal dagen van tevoren plannen
Geef hier aan vanaf wanneer een leerling lessen kan plannen. Wil je dit niet begrenzen vul dan bijvoorbeeld 0 dagen tot 100 dagen in in.

Rijles annuleren
Hier kun je aangeven of leerlingen de rijles zelf mogen annuleren. Als dat het geval is, geef je aan hoeveel uur ze dit minimaal van te voren mogen doen.

Aantal te reserveren rijlessen
Geef aan hoeveel rijlessen een leerling per week mag inplannen. Zo zorg je ervoor dat er voor elke leerling nog genoeg plek is. Daarbij kun je aangeven of leerlingen iets mogen inplannen als zij een verlopen factuur hebben en/of een negatief tegoed.
Dit onderwerp wordt behandeld in dit webinar:
Je leerlingen zelf laten plannen
Bekijk nu